Ostre Noże Ostre Noże na Facebook'u
Start Testy i porównania Jaką ostrzałkę wybrać?
Udostępnij: 

Jaką ostrzałkę wybrać?

b_150_150_16777215_0_http___www.mediajet.home.pl__sklep_zdjecia_ostrzalki_taidea_nowe_t1031knife_sharpening-steel.jpgOstrym nożem kroi się dużo przyjemniej niż tępym. Dodatkowo używając tępego noża znacznie łatwiej możemy się skaleczyć. Dlaczego więc wiele osób nigdy nie ostrzy swoich noży? Może po prostu nigdy nie znaleźli właściwej ostrzałki, dzięki której szybko i łatwo mogliby je naostrzyć?

Wybierając ostrzałkę musimy pamiętać o dwóch ważnych zasadach:

Ostrzałka musi być zbudowana z twardszego materiału niż nóż który ma naostrzyć.
Jeżeli chcemy naostrzyć nóż ceramiczny, np. taki:
Nóż ceramiczny Chef 11 cali biały
to jedynymi ostrzałkami, które sobie z tym poradzą są ostrzałki diamentowe. Ponieważ ceramika jest bardzo twardym materiałem, najlepszym wyborem będzie ostrzałka elektryczna:

Diamenowa elektryczna ostrzałka Taidea T1031DD

Co prawda, możemy również naostrzyć nóż na ostrzałce ręcznej, ale zajmuje to dużo czasu.

  • Bardzo istotne podczas ostrzenia jest utrzymanie prawidłowego kąta ostrzenia.
    Nóż ostrzymy zawsze ostrzem do przodu, tak jak byśmy chcieli odkroić kawałek ostrzałki. Mniejszy kąt daje ostrzejsze, ale delikatniejsze ostrze.
    Kąt ostrzenia wybieramy w zależności od tego, co chcemy naostrzyć. W przypadku noży kuchennych i myśliwskich najlepsze rezultaty daje kąt ok. 20°-25°. Jeżeli chcemy naostrzyć maczetę lub siekierę, tak by ostrze się nie szczerbiło musimy je naostrzyć pod kątem 35 stopni.

W tym miejscu pada zwykle drugie pytanie:

"A czym mam mierzyć te kąty i jak mam je utrzymać podczas ostrzenia?"

Dlatego też wszystkim, którzy nie zajmują się zawodowo ostrzeniem powinni zdecydować się na ostrzałki, które wymuszają prawidłowy kąt ostrzenia noża.

Zobaczcie ofertę ostrzałek tutaj: www.taidea.pl

Do kupienia w sklepie Media Jet

Udostępnij: 
 
Reklama
Copyright © 2014 Ostre Noże design by Ojtam Media