Klasyczny, chiński tasak ze
stali wysokowęglowej zahartowany na 60-61HRC
Podstawowe narzędzie w każdej azjatyckiej kuchni. Tego typu tasaki są używane w Chinach w niezmienionym kształcie od ponad 1000 lat. Każdy tasak jest wykuwany tradycyjną metodą, przez skucie ze sobą trzech warstw wysokowęglowej stali (bardzo twardy rdzeń obłożony miękkim żelazem) co powoduje, że jest on jest jednocześnie niesamowicie ostry i długo trzyna ostrość.
Ze względu na wysokie hartowanie tasak nie nadaje się do rąbania kości.
Krótka, drewniana rękojeść pozwala na pewny uchwyt, dając pełną kontrolę nad tasakiem
Wymiary
Dane techniczne
Długość tasaka - 31,5cm
Długość głowni
-20cm
Rękojeść - 10,5cm
Grubość ostrza
-4,1mm
Szlif - płaski
Stal - T10 rdzeń - AISI
1060/1020 okładziny
Hartowanie - 61-62HRC
Waga -
416g
Ważne
Ponieważ nasze tasaki są robione ręcznie z wykorzystaniem naturalnych surowców, dlatego poszczególne egzemplarze mogą nieznacznie różnić się między sobą.
Testy
Ostrość tasaka sprawdziliśmy
tak: