Noże, Ostrzałki, EDC, Survival
Mcusta Zanmai Sujihiki 240mm 8A HBB-6010M

Mcusta Zanmai Sujihiki 240mm 8A HBB-6010M


Kod produktu:
HBB-6010M
Producent:
Mcusta Zanmai

Typ stali:
Molibdenowo-wanadowa
Długość ostrza:
240
Rodzaj noża:
Sujihiki
340,00 zł
Cena netto: 276,42 zł
Dostępność: Brak w magazynie
Wysyłka w ciągu: Brak informacji
Koszt dostawy od 9,90 zł

 

Zanmai w języku japońskim oznacza luksus. W rzeczywistości pochodzi od sanskryckiego terminu "Samadhi", który odnosi się do wyższego stanu świadomości wywołanego przez medytację. Nazwa została wybrana nieprzypadkowo. Marusho Kogyo łącząc nowoczesną technologię z japońską tradycją produkuje noże, które uznawane są za jedne z najlepszych noży kuchennych na świecie. Dzięki unikalnemu procesowi produkcji, noże są bardzo ostre, odporne na rdzę, twarde i jednocześnie elastyczne. Podstawową różnicą w produkcji noża jest to, że każdy nóż jest wycinany laserem z jednego kawałka stali. Dzięki temu nie ulega uszkodzeniu struktura wewnętrzna noża (nie ma mikropęknięć, które pojawiają się gdy nóż jest wycinany prasą.) Następnie noże są hartowane z wymrażaniem i sprawdzane. Potem już tylko kilkukrotne szlifowanie, ostrzenie, polerowanie, kolejna kontrola, wyprowadzenie krawędzi tnącej i nóż jest gotowy do użycia.

 

Mcusta Zanmai 
Sujihiki 240mm 8A HBB-6010M



 



Nóż Sujihiki o długości ostrza 240mm jest nożem full tang (z jednego kawałka stali). Został wykonany ze stali molibdenowo-wanadowej, charakteryzującej się doskonałymi właściwościami tnącymi. Zahartowany na ok 58HRC doskonale sprawdza się jako nóż do codziennego użytku. Dzięki płaskiemu zakończeniu rękojeści możesz bez problemu rozgnieść czosnek lub inne przyprawy. Uchwyt wykonany z drewna Pakka zapewnia doskonały chwyt, nawet mokrą dłonią. 

Konserwacja noża 


Noża nie należy myć w zmywarkach. Po użyciu umyć i wytrzeć do sucha. 


Jak ostre są te noże, możesz zobaczyć tutaj:


 



Noża nie należy myć w zmywarkach. Po użyciu umyć i wytrzeć do sucha.

 Jak ostre są te noże, możesz zobaczyć tutaj:

www.youtube.com/embed/-U1m-9byGxk


.