Specjalistyczny nóż do siekania swieżych ziół. Posiada solidną, lecz stosunkowo cienką klingę, więc nie powinno się nim rąbać kości ani mrożonek.
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
Rękojeść - stalowa
Twardość ostrza – 56-58 HRC
Długość całkowita – 22,5 cm
Długość ostrza – 11,0 cm
Szerokość klingi – 2,5 cm
Grubość klingi – 1,4 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 236 g
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde, wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.