Diamentowa ostrzałka stołowa T0831D wykorzystuje
monokrystaliczne diamenty by szybko naostrzyć i wygładzić każdy typ ostrza.
Ostrzałka posiada dwie ziarnistości materiału ściernego – 360 do wstępnej
obróbki tępych narzędzi oraz 600 do ostatecznego szlifowania krawędzi w celu
uzyskania perfekcyjnego ostrza. Ostrzałka posiada wyjątkową powierzchnię
ostrzącą pokrytą owalnymi otworami, które zbierają i zatrzymują drobiny
metalu powstałe w trakcie procesu ostrzenia. Dzięki temu powierzchnia
ostrzałki pozostaje zawsze czysta. Plastikowa obudowa z antypoślizgowymi
stopami pozwala na bezpieczne i łatwe ostrzenie.
Dane techniczne:
Przeznaczenie :
Zawartość opakowania:
Gwarancja 3 lata.
UWAGA!
Prawidłowe prowadzenie noża na ostrzałce (ostrzem do przodu - jak do cięcia):
Instrukcja
użycia:
Postaw ostrzałkę na płaskiej powierzchni. Do
ostrzenia noża użyj jednej lub dwóch stron kamienia, w zależności od tego jak
bardzo tępy jest nóż.
Gradacja 360 - Użyj tej strony tylko wtedy gdy
nóż jest naprawdę tępy, lub gdy chcesz naostrzyć nóż ceramiczny. By naostrzyć
nóż, przesuń po kamieniu (lekko dociskając) kilkukrotnie najpierw jedną,
potem drugą stronę noża.
Ostrząc nóż staraj się zachować odpowiedni kąt
pochylenia noża (15°-30°)
Gradacja 600
Ta strona służy do
wygładzania powierzchni noża. Można jej używać często do podostrzenia noża.
By wygładzić nóż kilkukrotnie, delikatnie przesuń najpierw jedną, potem drugą
stronę noża.
Do utrzymania prawidłowego kąta ostrzenia polecamy użycie prowadnicy T1091AC
Tak wygląda ostrzenie na tej ostrzałce w praktyce
.
.