Noże kiridashi to jeden z najpowszechniej używanych kształtów w historii Japonii. Jego prosta konstrukcja znalazła zastosowanie w praktycznie każdej dziedzinie życia – od codziennych, drobnych zadań rzędu sznurków i listów, przez techniczne rzeźbienie w drewnie, cięcie skóry i ostrzenie ołówków aż do kuchennej sztuki sasagiri. Tradycyjnie były wykonywane ze stali węglowej, i ostrzone jednostronnie – dzisiaj, odmian kiridashi jest mnóstwo, wliczając w to noże składane i ze stali nierdzewnej. To kształt który sprawdzi się zarówno jako nóż użytkowy, jak i ciekawy model do kolekcji.
Ostrze - rdzewna stal Shirogami #2
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 16,5 cm
Długość krawędzi tnącej - 6,5 cm
Szerokość klingi - 1,8 cm
Grubość klingi - 2,8 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny
Waga - ok. 39 g