Ostrzałka firmy Tojiro, polecana dla wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych. Fabrycznie ustawione otwory ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem. Ponieważ rowek, w który wkłada się nóż, nie jest ustawiony równolegle do ceramicznego koła, jego kąt wypukły umożliwia nadanie nożowi pierwotnej ostrości. Gumowany i podstawa ma właściwości przeciwpoślizgowe.
Wymiary - 19,5 x 7,0 x 7,5 cm
Waga - 305 g
1. Umieść ostrzałkę na płaskiej powierzchni. Jedną ręką chwyć rączkę, tak aby ostrzałka nie zmieniała położenia;
2. Włóż ostrze noża na kamień z lekkim naciskiem w dół. Trzymaj ostrze poziomo i poruszaj nim
w przód i w tył 10-20 razy. Następnie powtórz daną procedurę na drobnej gradacji wykonując
10-20 powtórzeń. Uważaj, aby nie uszkodzić osłony ostrzałki podczas ostrzenia;
3.Jeśli ostrze jest bardzo zużyte, naostrzysz je szlifując na grubej gradacji ok. 40 razy;
4. Po zakończeniu ostrzenia umyj nóż wodą.