 
                    Masahiro Yanagiba o długości ostrza 270 mm dla leworęcznych - to nóż, którego długie i smukłe ostrze, znajduje zastosowanie podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej Yanagiba jest najczęściej stosowana do przygotowywania sushi czy sashimi. Charakterystycznie dla tradycyjnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając precyzyjne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża, ukazując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - istotny i ceniony szczegół w kuchni japońskiej. Yanagi w języku japońskim oznacza wierzba, a sama nazwa noża najpewniej odnosi się do długich i giętkich gałęzi tego drzewa.
Najważniejsze cechy Yanagiby to:
Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
| Typ stali: | MBS-26 | 
| HRC: | 58-59 | 
| Materiał rękojeści: | drewno pakkawood | 
| Sposób ostrzenia: | jednostronny | 
| Wymiary: |  | 
| Długość całkowita (A): | 410 mm | 
| Długość ostrza (B): | 270 mm | 
| Szerokość (C): | 33 mm | 
| Grubość (D): | 2.5 mm | 
| Waga: | 170 g | 
Przydatne informacje:
Bądź na bieżąco z promocjami i nowościami