Noże, Ostrzałki, EDC, Survival
Tsunehisa nóz kuchenny Kiritsuke Aogami Super

Tsunehisa nóz kuchenny Kiritsuke Aogami Super


Kod produktu:
T_AS_MWC_KIRITSUKE21
Producent:

Rodzaj noża:
Kiritsuke
899,00 zł
Cena netto: 730,89 zł
Dostępność: Brak w magazynie
Wysyłka w ciągu: Brak informacji
Wysyłka GRATIS !

Super Aogami (super blue) to stal węglowa specjalnie opracowana do specjalistycznych noży i narzędzi, powstaje poprzez wzbogacenie stali Aogami molibdenem i wanadem. Jest to jedna z najbardziej pożądanych stali w japońskich nożach kuchennych. Przy odpowiedniej obróbce to rewelacyjna stal, która bardzo długo utrzymuje ostrość, a jednocześnie łatwo się ostrzy. Bez wątpienia ma najdłuższe trzymanie ostrości wśród całej grupy stali z huty Hitachi. Najbardziej znani japońscy twórcy używający tej stali Takeshi Saji, Moritaka, Takeda czy Yoshimi Kato. Zwykle hartuje się ją w przedziale 63-65 HRC. Stal ta jednak jest bardzo rdzewna i należy poświecić trochę czasu na jej pielęgnacje oraz nie zostawiać wilgotnego noża by nie pokrył się patyną lub rdzą. Niektórzy spośród japońskich mistrzów z tego powodu stosują ją jako rdzeń w nożach laminowanych płazami ze stali nierdzewnych bądź damastu


Dane techniczne:


- Ostrze: rdzeń ze stali Super Aogami okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: owalna drewno różane
- Twardość: 63-65 HRC
- Długość całkowita: 30,9 cm
- Długość ostrza: 16,6 cm
- Szerokość klingi: 4,3 cm
- Grubość klingi: 2,7 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 133 g