Super Aogami (super blue) to stal węglowa specjalnie opracowana do specjalistycznych noży i narzędzi, powstaje poprzez wzbogacenie stali Aogami molibdenem i wanadem. Jest to jedna z najbardziej pożądanych stali w japońskich nożach kuchennych. Przy odpowiedniej obróbce to rewelacyjna stal, która bardzo długo utrzymuje ostrość, a jednocześnie łatwo się ostrzy. Bez wątpienia ma najdłuższe trzymanie ostrości wśród całej grupy stali z huty Hitachi. Najbardziej znani japońscy twórcy używający tej stali Takeshi Saji, Moritaka, Takeda czy Yoshimi Kato. Zwykle hartuje się ją w przedziale 63-65 HRC. Stal ta jednak jest bardzo rdzewna i należy poświecić trochę czasu na jej pielęgnacje oraz nie zostawiać wilgotnego noża by nie pokrył się patyną lub rdzą. Niektórzy spośród japońskich mistrzów z tego powodu stosują ją jako rdzeń w nożach laminowanych płazami ze stali nierdzewnych bądź damastu
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń ze stali Super Aogami okuty stalą nierdzewną
-
Rękojeść: owalna drewno różane
- Twardość: 63-65 HRC
- Długość całkowita:
30,9 cm
- Długość ostrza: 16,6 cm
- Szerokość klingi: 4,3 cm
- Grubość
klingi: 2,7 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga:
ok. 133 g