Noże, Ostrzałki, EDC, Survival
Bunmei Nóż Tako Sashimi 21cm

Bunmei Nóż Tako Sashimi 21cm


Kod produktu:
1803210
Producent:
Bunmei

334,00 zł
Cena netto: 271,54 zł
Dostępność: Brak w magazynie
Wysyłka w ciągu: Brak informacji
Wysyłka GRATIS !

Bunmei Nóż Tako Sashimi 21 cm

Nóż Takohiki, czyli Tako, to zakończony kwadratowym czubkiem nóż do sashimi, który pochodzi ze wschodniego regionu Japonii (Kanto). Nazwa „Tako”, co znaczy po japońsku „ośmiornica”, wzięła się stąd, że nóż szczególnie dobrze sobie radzi z kruchym mięsem gotowanej ośmiornicy. Klinga Takohiki jest węższa, cieńsza i lżejsza niż w nożu Yanagi, dlatego dłoń mniej się męczy przy plastrowaniu surowych ryb, owoców morza czy mięsa na sashimi lub sushi. Nóż został tak zaprojektowany, żeby wykonywać nim pojedyncze, płynne cięcie.

Dane techniczne:

Ostrze – stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa
Rękojeść – Drewno magnoliowe
Twardość ostrza – 56-57 HRC
Długość całkowita – 35,5 cm
Długość ostrza – 21 cm
Szerokość ostrza – 2,1 cm
Grubość klingi – 2,7 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 97 g