Noże, Ostrzałki, EDC, Survival
Masahiro MV Chef 180mm [13710]

Masahiro MV Chef 180mm [13710]


Kod produktu:
13710
Producent:
Masahiro

699,00 zł
Cena netto: 568,29 zł
Dostępność: Dostępny
Wysyłka w ciągu: 2-3 dni roboczych
Wysyłka GRATIS !

Masahiro MV Chef o długości ostrza 180 mm to jeden z najczęściej wybieranych noży do kuchni, zarówno przez profesjonalnych kucharzy jak i amatorów. Charakterystyczny kształt noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, podkreśla fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest bardzo lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w małych jak i dużych dłoniach. Dzięki idealnemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką pozwala na rytmiczny, bardzo wydajny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry lub siekania różnych produktów.

 

Noże z serii MV wykonane zostały z, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.

 

Rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wykonana z laminowanego drewna o nazwie Black Pakkawood, którego liczne warstwy zostały pod dużym ciśnieniem i w wysokiej temperaturze sprasowane w jednolity, bardzo trwały, odporny na wilgoć i wodę materiał. Drewniany uchwyt został zabezpieczony trzema perfekcyjnie osadzonymi i wypolerowanymi nitami a pomiędzy nim i ostrzem zastosowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.

 

Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.

 

Typ stali: MBS-26
HRC: 58-59
Materiał rękojeści:  drewno black pakkawood
Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
Wymiary:
Długość całkowita (A): 303 mm
Długość ostrza (B): 182 mm
Szerokość (C): 44 mm
Grubość (D): 2.5 mm
Waga: 157 g

 

Przydatne informacje:

  • Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
  • Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
  • Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
  • Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
  • Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
  • Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.